30 aastat kulinaariat Hiiumaal!
Aasta oli 1994, mil maikuu kümnendal kuupäeval väljusid esimesed kulinaariatooted Hiiumaa Tarbijate Ühistu tootmisüksusest. Hiiumaa Tarbijate Ühistu kauplustesse jõudsid maksapasteet, sült, segasalatid, toorsalatid, lihast pooltooted, väga palju hakkliha ja šašlõkki!
Paljud retseprid saadi toona raamatust “Retseptide kogumik toitlustusettevõttele”, käidi kokanduskursustel, kust samuti inspiratsiooni ammutati.
Sülti söödi palju! Toona keedeti ca 60kg sülti nädalas (täna tippnädal ca pool tonni), pasteeti tehti ühe korraga 30kg, täna tehakse tippnädalatel ca 300kg. Nõudlus oli kogustele suurem, kuid paraku tuli seadmete piir ette. Nii tehti vajadusel mitu korda päevas pasteeti.
Põnev oli ka see, et tol ajal sülti ja pasteeti suvekuudel ei valmistatud, kuna nendele oli müügikeeld (tegemist kiiresti rikneva kaubaga).
Köögiseadmetest olid olemas hakklihamasin, vahustaja, köögivilja tükeldaja, lihasaag, kartulikoorimis masin, pliit, küpsetusahi, praadimiseks elektriline pann ja keedupott. Kaalumiseks kasutati elektroonilist kaalu, lisaks oli 2 nõukaaegset poekaalu ja laokaal.
Suurem osa toorainest osteti toona kohalikelt talunikelt ning peamistelt läks kaup kohalikke poodidesse ja restoranidesse.
Tootmise algusaegadest jagasid oma meenutusi esimesed töötajad: Ülle Mänd, Ervin Nõmm, Elle Kaibald, Mia Sedrik, Külliki Hiis, Erika Lauri. Aitäh teile!